Werkgroep stadsnatuur 2024

 

De stad wordt steeds belangrijker voor planten en dieren. Veel organismen, planten en dieren, gebruiken de stedelijke gebieden als vluchtplaats, omdat hun oorspronkelijke leefgebieden (bossen, polders, hooilanden etc.) verdwijnen of vervuild en vergiftigd zijn. Het agrarische gebied wordt door het intensieve gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen,  onbruikbaar gemaakt en verdwijnt als leefgebied voor planten en dieren. Het zijn inmiddels onaantrekkelijke levenloze monoculturen met weinig voedsel en beschutting voor planten en dieren.

Planten en dieren trekken o.a. daarom naar stedelijke gebieden, omdat daar meer voedsel en veiligheid is, waardoor het overleven en voortplanten succesvoller kan worden, dan in de armzalige buitengebieden. In het stedelijk gebied wordt ook door sommige gemeenten meer gestuurd op vergroting van de biodiversiteit. Het maaibeleid wordt aangepast, het gebruik van herbiciden wordt geschrapt en er worden bloem- en soortenrijke bermen aangelegd. Al deze maatregelen zijn gunstig voor de ontwikkeling van een diverse Stadsnatuur.

De KNNV Drechtsteden is momenteel bezig om zicht te krijgen op de diversiteit in het stedelijk gebied. Vooralsnog is gestart met Dordrecht, maar ook leden in andere Drechtsteden zijn geïnteresseerd in het in kaart brengen van de Stadsnatuur in hun omgeving.

De werkgroep inventariseert, in het groei- en bloeiseizoen, in principe maandelijks op de woensdag van 10.00 – ca. 13.00 uur. Het is de bedoeling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, in één of meerdere kleine groepen te lopen.

Wanneer u mee wilt werken om de natuur in de stad in kaart te brengen bent u van harte welkom.

De contactpersoon van de Werkgroep Stadsnatuur is Theo Muusse : theodoormuusse@gmail.com  

U kunt zich via dit email adres aanmelden als u zich betrokken voelt .

 Het programma voor het jaar 2024 is als volgt:

6MaartIn het Park Louterbloemen gaan we op zoek naar Stinzenplanten.
We verzamelen bij de ingang van Park Louterbloemen aan de Celsiusstraat bij het Dierenasiel. Ook inventariseren we de onderzijde van het steenachtig talud van de Van Leeuwenhoekweg aan de kant van de Louterbloemenstraat op de aanwezige zegge soorten, mossen en kruisbloemigen.
10AprilWe gaan het talud van de dijk van de Dordtse Kil en een deel van het gebied rond Wieldrecht inventariseren. We verzamelen bij de parkeerplaats bij het restaurant Chez Heeren Jansen.
8MeiWe gaan vandaag naar het gebied van de Hel-en Zuilespolder.
We verzamelen bij de Zuileshoeve, gelegen aan de Helsloot. Hier willen we de huidige aanwezige bloemen en planten gaan inventariseren, voordat er werkzaamheden aan deze polder gaan plaatsvinden in het kader van de Kader Richtlijn Water [ KRW ]
12JuniInventarisatie van het deel van het terrein van het Havenbedrijf Rotterdam,
gelegen rechts aan de Kilkade. We inventariseren de zomerbloeiers langs de Wilhelminahaven en op het terrein zelf. We verzamelen bij het toegangshek aan de Kilkade tegenover de Julianahaven-recycling.
3JuliInventarisatie van het terrein bij de Willem-Alexander kade op de Krabbepolder. Dit terrein van het Havenbedrijf Rotterdam is in afwachting van ingebruikname door een ontwikkelaar van het braakliggende terrein en de daarbij behorende kademuur. We verzamelen ons bij het toegangshek tot dit terrein aan de Jacob Lipsweg / Pieter Hoebeeweg.
14AugustusWe gaan vandaag een deel van het gebied van de Hollandse Biesbosch inventariseren, dat gelegen is buitendijks aan de Zeedijk en de Nieuwe Merwedeweg tot aan de Oosthaven. We verzamelen ons bij de hevel en overtoom aan de Nieuwe Merwedeweg
4SeptemberWe inventariseren vandaag de locatie in Wilgenwende, waar we ook afgelopen jaar een eerste onderzoek hebben gedaan naar de nieuwkomers en overlevers in de plantenwereld in dit nieuw ontwikkelde bebouwd gebied. We verzamelen ons op de kruising van de Molenzigt met de Heerenhuis.
9OktoberWe gaan naar het gebied bij de ruïne van het Huis te Merwede. We verzamelen op de Kerkeplaat.
13NovemberDe oude begraafplaats Dordrecht. Hier inventariseren wij vandaag de nog aanwezige planten en bloemen, maar kijken ook naar de aanwezige mossen op deze locatie. We verzamelen bij de ingang van de begraafplaats aan de Mariastraat.